Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.03.2013 12:39 - манастира св.св Константин и Елена
Автор: stoqnch Категория: История   
Прочетен: 1053 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
История на манастира "Св. Св. Константин и Елена" image     Не съществуват точни данни кога е бил основан манастирът, в една от версиите се казва, че това е станало в началото на ХVІІІ век. До това заключение ни води надписът на най-старата запазена храмова икона в стария иконостас. Между двете фигури има доста повреден надпис: ... поради силен страх на християните ... в Цариград 1713 година ...     По спомени на по-стари варненци, до средата на ХХ век в храма се е съхранявала стара храмова икона с лика на двамата светци. По всяка вероятност, тя е била изработена в Цариград и след това пренесена и вложена в иконостаса на манастирската църквица.

    Това, обаче е само едно предположение, защото в тази местност най-старите сведения за построяване на православен параклис, а по-късно и храм, около който се обособява и обител - манастир, са от времето на цар Иван Александър (1331 - 1371). Връщайки се назад в годините виждаме, че по това време Венеция и Генуа правят постъпки пред България за право на достъп в българските пристанища на Черно море. Венеция първа успява да сключи договор с България и венецианците остават на бълг
ст на града.
 
image     Почти веднага след Венеция, Република Генуа също успява да се договори с България, но не толкова успешно. Българските власти, свързани вече с Венеция, не се отнасят много благосклонно към Генуа, въпреки че не отказват достъп. По неволя генуезците са принудени да създадат свое пристанище и свой квартал извън стените на града. Наричат го Кастрици. Това е районът на днешния дворец Евксиноград и на курорта “Св Константин”, а пристанището е най-северната точка на Варненския залив и е естествено защитено от северните ветрове.

    Цялата местност е обрасла с гъста непроходима вековна гора. На няколко стотин метра на север от пристанището, в   Освен всичко друго, трябва да се знае, че християнството в България в тези векове (ХІІІ – ХІV век) е в най-висок подем. Това е време, когато българската аристокрация щедро дарява средства за изграждане, както на самостоятелни храмове, така и на цели манастирски комплекси.

    Варненци построяват малка църква около едно аязмо недалеч от новия квартал. Скоро около църквичката се строят килии и така постепенно се обособява и света обител, манастир. Освен монаси в манастира, в района се заселват и много отшелници. Местността се превръща в център на духовен живот. Всичко това се случва през ХІV век.

    През ХV век генуезците напускат българските земи, манастирът остава, но пък вече я няма България.



Тагове:   две,   ТРИ,   едно,


Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг

1. stoqnch - Здравейте всички четатели,искам да ви разкажа за най хубавия манастир във Варна Св. св. Константин и Еленар
29.03.2013 12:42
за мене няма по хубаво освен манастира там се чувствам себе си това е моето място
цитирай
2. romanticgirl25 - Здравей-аз ъсм ходила в черквата-манастир в к.к Св. св. константин и елена и е отврат-продават светена вода. нямат дори свещници за свещие
29.03.2013 13:03
а вместо това имат 2 отделни съда и единия е висок а другия нисък с пръст-казват кой е за умрелите и кой за живите. Това е ужас-толкова ли не можеха да съберат пари по-богатите и да подарят свещници?
А ти може би говориш за друг манастир.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: stoqnch
Категория: История
Прочетен: 10682
Постинги: 2
Коментари: 4
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031